kynoblog

kynoblog

Fix My Dog: schandaal met een happy end?

Fix my dog

Twee weken geleden bracht de Britse dagelijkse tv-show The One Show een nieuw item, Fix my dog. Die naam alleen al doet niet veel goeds vermoeden…

In dit item van nog geen 10 minuten was te zien hoe ‘dog fixer’ Jordan Shelley een Jack Russell genaamd Roxy met een hoop gebullebak van haar baknijd en agressie tegen leden van de familie ‘afhelpt’. Lichaamstaal en stress-signalen zeggen genoeg, zou ik denken. Er is geen trainer of gedragsdeskundige met verstand van zaken die welke methode dan ook bij het zien van zulke signalen nog zou voortzetten.

Tijdens de evaluatie beaamt Jordan Shelley dat Cesar Millan zijn grote voorbeeld is. Jordan is pas 21, ziet er leuk uit en doet het kennelijk voor de camera niet slecht. Waarschijnlijk dacht de BBC hun eigen CM-equivalent te hebben ontdekt. Helaas heeft Jordan, net als zijn idool, weinig of geen relevante scholing; hij staat daar dan ook grote onzin te verkondigen.

De reacties vanuit de Britse hondenwereld zijn indrukwekkend. De BBC ontving honderden klachten, een Facebookcampagne Get Jordan Shelley off BBC One Show werd gestart, CAPBT, de Kennel Club en Dogs Trust spraken zich uit tegen de gehanteerde ‘trainings’methode, en de RSPCA, de Britse dierenbescherming, is een onderzoek begonnen.

De ontwikkelingen zijn goed te volgen op Cold Wet Nose Blog van Beverley Cuddy, uitgever van het tijdschrift Dogs Today (eerste bericht op 17 september).

Tot nu toe heeft dit alles twee resultaten opgeleverd.

  1. De BBC heeft laten weten de kritiek serieus te nemen, en vooralsnog geen plannen te hebben dit onderdeel van de show terug te laten komen.
  2. En, tamelijk verrassend: Jordan Shelley heeft Beverley Cuddy laten weten wel in te willen gaan op het aanbod om hem eens andere, positieve trainingsmethoden te laten zien!

De positieve hondenwereld reageert zoals je mag verwachten, Jordan wordt de hemel in geprezen :)

Hoewel de informatie over zijn achtergrond en relatie tot de BBC me eerlijk gezegd nog een klein beetje doet twijfelen aan zijn oprechtheid, waag ik het toch me de uiteindelijke uitkomst voor te stellen: Jordan Shelley bekeert zich tot de positieve hondentraining, wordt met hulp van de BBC een wereldberoemde tv-persoonlijkheid, streeft CM in populariteit vér voorbij, en staat zo aan de wieg van de definitieve uitbanning van alle hond-onvriendelijke, achterhaalde trainingsmethoden.
Zou dat niet mooi zijn?

30 september 2011

Reageer

naam
http://
bericht

Je emailadres blijft verborgen.

Gebruik Textile voor opmaak:
*vet* wordt vet
_nadruk_ wordt nadruk
"dit is een link":http://www.domein.tld