kynoblog

kynoblog

Hoezo dominant?

Canine dominance revisited door David Appleby. Dominantie opnieuw bekeken. De vertaling van dit artikel stond in het laatste nummer van Los Vast.

Some Thoughts on Letting go of the Dominance Paradigm in Training Dogs door Beth Duman. Gebruik van het dominantie-model in hondentraining is contra-produktief.

Die Sache mit der Dominanz door Christina Sondermann. Zéér uitgebreid verhaal (vergeet niet door te klikken naar de verschillende ‘subpagina’s’) over zin en onzin van roedeltheorie en rangorderegels op Spass-mit-Hund. (Er is nu ook een nederlandse vertaling.)

Cooperation versus Competition in Dog Training door James O’Heare1. Roedeltheorie en rangordeverminderingsprogramma’s leiden tot competitie in de relatie met de hond; wie wil er vasthouden aan een relatie waarbij het alleen draait om wie de ander domineert?

Social Hierarchy & Pack Behavior door Gail Fisher. Rangorde en roedelgedrag bij honden.

The History and Misconceptions of Dominance Theory door Melissa Alexander. Zin en onzin van de roedeltheorie.

In zijn artikel The Macho Myth verklaart Ian Dunbar hoe rangorde werkt bij honden onderling. Hij legt duidelijk uit waarom agressie niet verward moet worden met dominantie, en hoe onzinnig de oude trainingsadviezen zijn die oproepen tot fysieke overheersing van de hond.

Dominantie of hedonie? door Herman Peet, bewerkt door Ans Braspenning. Kies > Leesvoer > Dominantie of hedonie?

Hoezo stokpaardje?

1 Het artikel is niet meer te vinden, maar ik heb het pdf-bestand nog. Stuur me een mailtje als je het wilt hebben.

volgende: vorige:

25 mei 2004

Reakties (1)

1 C. v.d. Heuvel · 18 07 2010 - 23:13

Dag Els,
Goed dat je deze artikelen hebt verzameld; ik ga ze lezen.
Zojuist hoorde ik (niet voor het eerst) op het losloopveld dat mijn hond zich de hoogste in rang voelt, t.o.v. andere honden, maar ook van mij, omdat hij een nieuwkomer in de groep honden telkens probeerde te domineren door erop te rijden. Nu haal ik hem altijd weg als de andere hond geen tegengas geeft (na een flinke snauw van de andere hond is het normaalgesproken over), maar in dit geval kreeg hij wel tegengas, dus corrigeerde ik hem niet onmiddellijk en liet ze het even uitzoeken. De andere hondeneigenaren waren van mening dat je rijgedrag niet, gewoon niet en nooit, moet tolereren. Het is verwarrend dat er op losloopgebieden zo veel meningen zijn, en ik word niet blij als mij wordt verteld dat ik in rangorde onder mijn hond sta. In de rest van ons dagelijks leven zie ik daar namelijk niets van. Ik zie een leuke, levenslustige, duidelijk aanwezige, maar vooral ondernemende hond die graag met mij samenwerkt en -leeft en wiens oren al gaan hangen als ik naar hem frons!
Mijn vraag is: hoe verschrikkelijk is rijgedrag bij een hond richting een andere hond? En kan het zijn dat dit zorgt voor de meeste misverstanden tussen hondeneigenaren? (Honden zelf lijken niet al te erg van slag.)

Reageer

naam
http://
bericht

Je emailadres blijft verborgen.

Gebruik Textile voor opmaak:
*vet* wordt vet
_nadruk_ wordt nadruk
"dit is een link":http://www.domein.tld