Meerdere honden
Let op: dit is een langer artikel dan gewoonlijk (ik heb het dan ook nauwelijks zelf geschreven…) en tevens een poging om meer informatie te vinden – literatuur, internet – over het onderwerp ‘meerdere honden’. Met name meerdere honden in een huiselijke situatie, en hun gedrag ten opzichte van honden van buiten de roedel. Een oproep dus om hierop te reageren!
Van Marjolein Roosendaal kreeg ik een mail met de vraag of ik wist of er meer te vinden was over dit onderwerp. Nu ken ik de artikelen van Ian Dunbar, Social Hierarchies en The Macho Myth, en van Melissa Alexander, The History and Misconceptions of Dominance Theory, en nog een paar, maar die gaan òf over groepen honden niet in een huiselijke situatie, òf over de relatie mens-hond. En in het boek Dogs van Raymond en Lorna Coppinger staat redelijk wat over rangorde, maar ook al niet specifiek over het gezochte onderwerp. Vandaar mijn voorstel aan Marjolein om haar verhaal op deze site te zetten, de vraag voor te leggen aan de bezoekers en te kijken wat dat gaat opleveren.
Dit is het verhaal van Marjolein zoals ze me dat in twee mails stuurde:
Er doen allerlei indianenverhalen de ronde over meerdere honden bij elkaar.
Meerdere teven of meerdere reuen zouden problemen geven, honden op bezoek is vragen om ellende, neem nooit een teef bij een teef of reu bij een reu, dat soort zaken.
Ik persoonlijk fok al zo’n 16 jaar, heb dus meerdere (momenteel 4) teven en er komen regelmatig honden op bezoek dan wel te logeren, zowel reuen als teven. Dat geeft vrijwel nooit problemen en “men” vindt dat maar onnatuurlijk gedrag van mijn honden. Die zouden hun roedel en territorium moeten verdedigen en buitenstaanders niet horen toe te laten, ik zou duidelijk niets van gedrag weten of snappen omdat ik vind dat dit wel hoort te kunnen en mijn honden zouden geen enkel sociaal gevoel dan wel roedelgedrag snappen omdat ze geen bezoekende honden opeten.
Nou heb ik toch wel wat ervaring; ik train met al mijn honden, ik heb ook jarenlang lesgegeven en koester dus de gedachte dat ik er toch wel wat vanaf weet, maar over dit specifieke onderwerp heb ik tot op heden niet veel kunnen vinden.
Zelf denk ik dat de hiërarchie helemaal niet zo strak is als veel mensen denken (dachten), voor elk onderdeeltje op zich is er weer een andere hond uit mijn roedel die het regelt. Je zou kunnen zeggen dat de roedelleider wisselt, maar volgens mij ligt het niet zo strikt. Zo heb ik er een die vreemde honden benadert voor de rest uit, ik heb er een die het voortouw neemt bij het muizen jagen, ik heb er een die de boel in de gaten houdt en mij waarschuwt als er een hond dreigt af te dwalen tijdens het wandelen en er is er een die zorgt dat er geen ruzie is (over het algemeen met vreemde honden) en zonodig de scheldende partijen uit elkaar haalt. Honden zijn naar mijn idee sociaal en helemaal niet uit op conflicten, ze zijn opportunisten en laten degene die iets het beste in is dat specifieke klusje opknappen. Ik heb in al die jaren nog nooit serieus ruzie gehad, behalve eenmaal om een balletje met een bezoekende hond en dat was niet binnenshuis. Zelfs teven met pups beschermen wel hun pups maar ruzie komt daar niet uit voort: de bezoekende honden respecteren dat en houden gepaste afstand als de moeder dat wil. Daarom denk ik dat het niet toelaten van vreemde honden niets te maken heeft met het beschermen van een territorium (honden zijn geen wolven) maar eerder met onzekerheid of verkeerde gewoontes. Ik kan me dus niet voorstellen dat honden geen vreemde honden zouden toelaten in hun huis uit bescherming maar hooguit honden zouden willen weren uit angst of onzekerheid.
Dit hele verhaal is eigenlijk aan het rollen gekomen door het volgende:
Ik heb dus 4 teven, en ik had er eentje laten dekken. De eigenaar van de reu woont op een flat en daardom gingen we naar een vriendin van mij, die in de buurt voldoende ruimte heeft. Na de dekking ging de eigenaar van de reu naar huis en ik zou blijven eten bij mijn vriendin. Dus ik ging naar binnen met mijn net gedekte teef. Mijn vriendin heeft twee teven, die net loops waren geweest. Ik kon gewoon naar binnen, er werd uiteraard uitgebreid gesnuffeld en dat was dat. Niks aan de hand en volkomen normaal.
Toen zei een andere vriendin dat het haar meeviel dat ze dit hadden geaccepteerd, zo’n vers gedekte teef in hun huis. Dat vond ik een vreemde opmerking maar ze vertelde dat ze lid is van verschillende fora en dat er op al die fora gepraat wordt over honden die geen andere honden in huis verdragen. Dat vond ik eigenlijk heel vreemd en dus besloot ik de knuppel in het hoenderhok te gooien en eens te vragen op die fora wat zij normaal gedrag vonden in dit opzicht. De reacties waren op zijn zachtst gezegd enorm! Uit alle reacties was er maar een waar werd gezegd dat het geen punt was, de rest varieerde van “wat een onverantwoordelijke fokker, die heeft totaal geen inzicht in gedrag” tot “die teef was hier levend verscheurd”.
Ik vond dat zo idioot dat ik vervolgens ben gaan zoeken naar artikelen hierover, maar die vond ik dus nergens!
Nou heb ik in het verleden al eens een serie artikelen geschreven over het fenomeen “tweede hond”, aan de hand van mijn eigen inzichten dus, en ik heb zoals ik al zei regelmatig honden te logeren hier, zonder problemen dus. Ik ben ervan overtuigd dat de grootste druktemakers de meest onzekere honden zijn en omgekeerd.
Ik hoef maar naar mijn eigen roedeltje te kijken om dat te zien. Ik heb drie stabijs en een wetterhoun. De baas van het spul is een stabijteef van 9 jaar, klein, half verlamde achterpoot, door acute suikerziekte slechtziend, maar nog steeds de baas. Als ze ergens wil zitten gaat ze er zitten, als daar een andere hond ligt gaat die of weg, of ze gaat er domweg bovenop zitten. Dan gaat ie dus ook weg. Ze gaat vrijwel nooit bij mij vandaan. Dat heb ik nooit gestimuleerd, ze doet het gewoon niet.
De tweede is 7 jaar en laag in rang, ondanks het feit dat ze enkele nesten heeft gehad. Heeft ze zo’n nest dan stijgt ze enorm, maar al na een dag of tien is dat verdwenen en ik heb altijd de indruk dat ze dat wel zo prettig vindt want ze lijkt niet goed te weten wat ze ermee aanmoet, die status. Als de oudste teef de pups probeert over te nemen gaat ze er bv ook direct mee akkoord. Deze teef is degene die altijd veel kabaal maakt tegen andere honden en veel snauwt, hoewel ze niets doet. Ze kan over de gekste dingen paniekerig doen maar is ook de meest opportunistische hond die ik ooit heb gehad. De derde stabij is 3 en een dochter van de tweede. Zij is duidelijk hoger in rang dan haar moeder. Ze is in sommige dingen onzeker maar veel stabieler en zelfverzekerder dan haar moeder. Zij gaat rustig alleen het bos in en komt net zo vrolijk terug als ze verdween, terwijl haar moeder altijd zeer onderdanig is als ze uit het bos terugkomt, alsof ze zich wil verontschuldigen dat ze bij de rest vandaan is gegaan. Dit derde teefje is erg op mij gericht en negeert andere honden over het algemeen als totaal niet interessant.
De wetterhoun is de jongste, ze is 2 en een totaal andere hond. Zelfstandig en zeer zelfverzekerd. Ze is vaak een eind van de rest vandaan maar als er iets aan de hand is, is ze binnen luttele seconden bij de rest. Zij is degene die alles regelt. Er wordt niet gevochten, want dat staat zij niet toe. De oudste stabij negeert ruzie, de wetterhoun haalt ze letterlijk uit elkaar. Ook logé‘s worden door de wetterhoun in het gareel gehouden. Ze staat geen enkel privilege toe. Ze is enorm op mij gericht maar gaat graag haar eigen gang. Hoewel ze dus erg beschermend is heeft ze een heilig respect voor de oudste teef (die de helft van haar gewicht is en nog kreupel ook). Een wetterhoun is enorm zacht van karakter maar erg baasgericht, een lastige maar leuke combinatie dus.
Wie van de drie laatste de baas is? Ik geloof niet dat het zo duidelijk is. De wetter is vaak onderdanig maar toch degene die ruzies beslecht. De teef van 7 is een beetje type viswijf, maar meer omdat ze onzeker is. Toch loopt zij voorop buiten.
Ik heb ook de moeder gehad van de twee oudste teven en die was overduidelijk de baas indertijd. Als ze ergens wilde liggen ging ze er domweg voor zitten en kefte eens per vijf seconden, tot de hond die daar lag vertrok. Ze ging voor geen enkele hond aan de kant, maar dat hoefde ook niet. Alle vreemde honden liepen in een boog om haar heen. Ze heeft in haar hele leven (ze is 14 geworden) nooit gevochten. Dat is in mijn ogen een duidelijke leider. De honden die voortdurend bereid zijn de rest van de wereld op te eten zijn dat volgens mij dus niet, die hebben waarschijnlijk geen duidelijke baas en zijn om welke reden dan ook onzeker.
Maar deze mening wordt dus op de diverse fora niet gedeeld. Er worden door deze mensen ook dingen gezegd als: twee teven bij elkaar gaan nooit goed, (twee reuen ook niet natuurlijk), nooit vreemde honden binnenlaten, nooit je hond mee op bezoek nemen ergens heen…
Als je mijn vorige mail (misschien gecombineerd met een deel van deze mail) op de site wilt zetten, lijkt me dat een prima idee. Wie weet wat er door binnenkomt aan reacties.
Ik kan hier alleen maar aan toevoegen dat ik vanuit mijn eigen ervaring (al heb ik ‘maar’ twee honden) en uit vernomen ervaringen van andere meervoudige hondeneigenaars de visie van Marjolein helemaal kan onderschrijven. Mijn eigen teefje is zo’n bezoekende-honden-vreter, ze is erg onzeker en heeft grote behoefte aan orde en vastigheid. Een bezoekende hond ziet ze als een te grote bedreiging daarvan. Het reutje is zelfverzekerd en het zal hem worst wezen welke hond er in huis komt zolang die niet te opdringerig is.
We zouden het dus heel erg leuk vinden als mensen die boeken, andere publicaties of websites kennen waar dit specifieke onderwerp aan de orde komt dit aan ons willen doorgeven. Je eigen ervaringen horen we ook graag. Daartoe heb ik bij dit artikel de mogelijkheid om te reageren ingeschakeld, met het formulier hiernaast kun je je reaktie verzenden. (Mogelijkheid tot reageren inmiddels uitgeschakeld.)
Els
5 december 2004
Reakties (18)
Een paar jaar geleden hadden wij twee schotse herdershonden. Een reu en een teef. Hondenbezoek was altijd welkom. Ze moesten zich weliswaar ondergeschikt maken aan de teef, maar 9 van de 10 keer ging dat probleemloos. Een hele enkele keer snauwde mijn teef en daarmee was dan de kous af. Van de bezoekende en logerende honden maakte het niet uit of het reuen of teven waren. Beide honden hebben nooit gevochten in huis met bezoekers. Ook tijdens wandelingen waren ontmoetingen met andere honden nooit een probleem. Ik heb ook regelmatig met 5 collies aan de lijn gelopen: probleemloos.
Nu zijn er drie honden. Twee kruisingen (reuen) en een collie (teef).
Ook nu zijn bezoekers welkom, geen enkel probleem. Hoewel ook nu weer de teef aangeeft gerespecteerd te willen worden. Is een hond al te opdringerig zullen ook de reuen van zich laten horen, maar over het algemeen zijn zij wat subtieler.
Wat mijn ervaringen betreft in onze roedel en de diverse roedels binnen onze vriendenkring: gewoon binnenkomen met die honden! Niet moeilijk doen, geen probleem.
vriendelijke groet,
Yvonne Pauwels
2 Tatjana · 9 12 2004 - 23:43
Interessant stuk over huiselijke roedels; je leest er inderdaad niet vaak iets over in de verschillende publicaties.
Grappig genoeg heb ik echter precies tegenovergestelde ervaringen en ken ik vooral mensen die de een na de andere hond binnen hun roedel halen en daar 9 van de 10 keer geen enkel probleem mee hebben.
Dan heb ik het vooral over mensen met roedels die veelal samengesteld
zijn uit honden uit het buitenland (Spanje, Roemenie, Turkije…) en/ of
Nederlandse honden, die daarnaast ook nog honden opvangen totdat er een baas voor ze gevonden is.
En ík ben juist de persoon die er altijd weer van baalt dat het Spaanse portret dat ik in huis heb zo tolerant niet is en ik dus met de opvang heb moeten stoppen en altijd iedereen vraag om zijn hond thuis te laten…..
Maar het artikel geeft zeker er stof tot nadenken waaróm dat dan bij mijn hond zo is…...
4 Sandra Hurkmans · 11 12 2004 - 17:12
Ik heb inmiddels zo’n 5 honden gehad, steeds in samenstellingen met vaak 3 honden. 1 teef, een oude Bouvier-dame die op 15-jarige leeftijd gestorven is en tot op het laatst de ‘grande dame’ van het huishouden was. Voor de rest reuen. De honden die ik nu in huis heb, heb ik steeds als pup gekregen. Verder schelen ze enorm in grootte en leeftijd, van Maltezer (12 jaar nu) tot Dalmatiër (hard op weg naar 10 jaar) en de jongste, een Västgötaspets (nu 2,5 jaar) ertussenin qua grootte en gewicht.
De Dalmaat is de baas. Hij gaat op zijn strepen staan met kauwbotjes. Als hij ergens wil liggen waar al iemand ligt, kijkt hij ze van die plek weg. En afhankelijk van de situatie kan hij ook bij zijn voerbak een ander wegsnauwen (overigens, als hij het niet doet, doen wij het wel: men mag bij ons uitsluitend in andermans LEGE voerbak wroeten). Dat zijn voor hem de belangrijkste zaken. Buiten kan hij heel heftig reageren op andere reuen. Andere leveren weer geen probleem op, al gaan ze compleet uit hun dak aan de overkant van de straat.
De Maltezer is volgens ons ranglaagste, in zoverre dat iedereen hem altijd aan de kant duwt. Met botjes of, heel soms, zijn voerbak wil hij wel grommen en verdedigen. Maar als de Dalmaat ècht wil, gaat de Maltezer wel aan de kant. Hij weet wat zijn beperkingen zijn. De Spets heeft voldoende respect om bij grommen hem het botje te laten, maar zal het wel pakken zodra de Maltezer het los laat. Voor de rest is de Spets hem de baas. Hij duwt hem weg als hij ergens staat te snuffelen, gooit zijn kont zo tegen hem aan dat hij in de verdrukking komt, enz. Het effect is dat de Maltezer geregeld even plat gedrukt wordt of aan de kant wordt gesmeten. Met 5 kg heb je ook weinig in te brengen. Aan de andere kant, als je even met iemand staat te praten, heeft de Maltezer in 5 minuten de hele omgeving gemarkeerd. Dat is zijn grote hobby. Humphrey zal met andere honden nooit problemen veroorzaken, hij ontwijkt het. Soms gaat hij erop af. Doet de ander lelijk, dan laat hij het er gelijk bij zitten. Zoals gezegd, hij weet wat zijn beperkingen zijn.
De Spets hangt ertussenin. Hij komt bij de Dalmatiër met verbazingwekkend veel dingen weg. Vooral het grommend in zijn poten bijten en tegen hem opspringen bij wijze van begroeting of bijvoorbeeld om de Dalmaat bij mij vandaan te krijgen als wij elkaar begroeten, verbijstert mij steeds weer. Als ze samen loslopen, springt de Spets ook tegen de Dalmaat op, al dan niet blaffend. Als de Dalmaat hem dan eens een keertje corrigeert, heeft het meestal ook al een hele tijd geduurd. Een vuile blik doet van de Dalmaat doet dan meestal het werk. Neemt mijn Spets af en toe het voortouw, bijvoorbeeld met zijn pogingen mij en de Dalmaat te scheiden? Kan zijn.
Binnen de roedel zijn er eigenlijk nooit problemen. Ik vermoed omdat de honden veel te verschillend zijn. Dat ze zodanig andere smaken en voorkeuren hebben, dat ze elkaar nauwelijks in de weg kunnen zitten. Of misschien is de rangorde zo duidelijk is, dat niemand op zijn strepen hoeft te staan, behalve op die paar dingetjes die die specifiek hond echt belangrijk vindt.
Wat het samenleven met meerdere honden betreft spelen er vele factoren mee. Vooral genetische aanleg: het ene ras accepteert meer van andere honden en sexegenoten dan andere. Volgens Shirley Chong kun je binnen rassen vaak foklijnen onderscheiden waarbinnen teven wel of niet met elkaar overweg kunnen. En de mate van gelijkenis, waarmee ik bedoel dat hoe meer honden met elkaar gemeen hebben, hoe groter de kans op problemen. Hierbij spelen onder andere mee grootte, gewicht, sexe, leeftijd en karakter.
Zo zal ik in mijn roedel niet gauw twee Dalmatiër-reuen tegelijk willen. Dit ras staat bekend om zijn intolerantie naar sexe-genoten, vooral bij reuen onderling. Het gaat vast vaak goed, maar ik heb ook van een geval gehoord waarbij reu en teef het al niet met elkaar konden vinden.
Ook heb ik bij mijn Dalmaat gewacht tot hij 5 jaar was, voordat we er een reutje bij namen. Ik wilde dat hij volwassener en evenwichtiger was, enigszins tot rust gekomen, voordat ik die stap waagde. Daarbij hebben we gekozen voor een ras dat onderling behoorlijk verdraagzaam is, al laat een Spets beslist niet over zich heen lopen. Maar als het enigszins kan, zal hij de problemen liever uit de weg gaan.
In de huidige roedel zou ik er in principe gerust een teefje bij durven nemen. De onderlinge rangorde lijkt me vrij duidelijk, al laat de Dalmaat veel toe. Eén vuile blik naar de Spets en deze bindt gelijk in.
En het laatste wat ik ooit zou doen, maar dat heeft niets of niet alleen met angst voor onderlinge agressie te maken, is twee pups tegelijk nemen. In mijn ogen kun je nooit twee pups samen op een goeie manier opvoeden. Alle problemen die je krijgt, zullen verdubbelen omdat de een ongewenst gedrag van de ander overneemt, en andersom. En zelfs als je de honden bewust niet teveel bij elkaar laat en ieder apart veel aandacht geeft, is de kans erg groot dat de honden veel meer naar elkaar dan naar jou toe trekken. Bovendien is de tijd van pup tot volwassene hond bij één pup al doorvermoeiend. Ik zou nooit twee pups tegelijk zindelijk willen moeten maken, twee pubers tegelijk moeten opvoeden, enz. Wat mij betreft wil ik altijd liever een evenwichtige, volwassen hond waarvan de opvoeding rond is en eventuele problemen zijn weggewerkt, voordat er een pup bij komt.
Tot nu toe heb ik het geluk gehad altijd een evenwichtige, behoorlijk verdraagzame hond aan de top te hebben staan bij mijn honden. Ik vermoed dat sterk meespeelt dat deze honden altijd volledig volwassen waren tegen de tijd dat ze roedelleider werden. Als ik hoor van roedelleiders die op alle slakken binnen de roedel zout leggen, zijn het vaak honden die heel jong leider moesten worden of honden die van zichzelf zo onzeker zijn dat ze het feitelijk gewoon niet goed aankonden.
Bij het samenstellen van mijn roedel probeer ik alleen al door de keuze van de volgende pup/hond zoveel mogelijk de kans op onderlinge agressie te voorkomen. Leven met twee honden die elkaar naar het leven staan, is voor niemand een pretje: voor jezelf niet, en voor de honden in questie al helemaal niet. Continu moet je opletten, continu moet je schipperen, continu is er spanning. Hoeveel, merk je pas op het moment dat één hond weg is. En dan zie je aan de opleving van de ander ook pas wat de tol op de honden eigenlijk was. Gelukkig heb ik dit nooit hoeven meemaken.
Honden van buitenaf? Het ligt eraan. De Dalmaat is hierbij degene die problemen kan geven. Als het een reu is, probeer ik het niet eens, tenzij het een pup is of hij de pup al van jongsafaan kent. Teven zijn in principe geen probleem, tenzij het teven zijn die bijna reuachtig hoog gaan staan. De andere twee zullen niet gauw problemen geven met andere honden, binnen of buitenshuis.
Veel over het al dan niet met elkaar overweg kunnen van honden in roedels heb ik vooral gelezen in mailtjes van Shirley Chong aan Dogread enkele jaren geleden, toen haar boek “A Clicker Cookbook” werd besproken. Hierbij een rechtstreekse link naar zo’n mailtje. Wil je het lezen, moet je eerst lid worden van deze Yahoo-group. Het zijn erg veel mailtjes om door te spitten, maar door het te beperken tot de bijdragen van Shirley Chong zelf, is het toch goed te doen. http://groups.yahoo.com/group/DogRead/message/16889
6 Marjolein · 13 12 2004 - 13:29
Els wees op het artikel Family Feuds van Pam Green, waarin de visie wordt bevestigd dat de herrieschoppers de onzekere honden zijn en de zelfverzekerde de “leiders”. Ook de vergelijking die wordt getrokken met kinderen in het boek van Frans de Waal stelt dat de vredestichters, de kalme en evenwichtige kinderen de leiders zijn en niet de ruziezoekers.
In mijn eigen roedel zie ik dat heel duidelijk hoewel ik niet zo zeker weet of een leider dat inderdaad en in alle opzichten is; iedereen heeft kwaliteiten en is in zijn eigen “stiel” misschien een leider boven een andere uit.
Mijn wetterhoun is, zoals dat typisch is voor het ras, een kalme en zelfverzekerde hond. De verwarring met de andere honden begon al toen zij in huis kwam. Stabijs hebben een pittig en levendig karakter en die pup werd meteen even duidelijk gemaakt hoe de zaken stonden. De verbijstering was op hun gezichten af te lezen toen bleek dat “die pup” zich daar braaf aan onderworp maar er verder totaal niet van onder de indruk was. Mocht ze niet meespelen? Dan ging ze lekker alleen spelen. Was de mand verboden? Ze trok het kleed eruit en ging met kleed en al ergens anders liggen. Waar stabijpups hun best doen om er toch bij te mogen horen speelde deze wetterpup gewoon in haar eentje. Het heeft vrij lang geduurt voor de stabijs uit de voeten konden met dit in hun ogen vreemde gedrag. Ze wisten domweg niet hoe ze erop moesten reageren. De leider van de stabijs heeft de wetterhoun een jaar lang letterlijk genegeerd! Nu is de wetterhoun ruim 2 jaar en ze is nog steeds veel alleen, maar er hoeft buiten maar een kik te klinken van de andere honden of ze is supersnel ter plekke. Ze staat niet toe dat de roedel wordt lastiggevallen en stapt er ogenblikkelijk tussen als dat dreigt te gebeuren. Ze vecht niet, maar legt hooguit een hond op zijn rug (ze weegt ruim 30 kilo, ze kan dus vrij veel aan maar boezemt ook veel ontzag in met haar houding) en dreigt. Ze dreigt bijzonder indrukwekkend moet ik zeggen en zowel reuen als teven kijken wel uit om met haar in discussie te gaan. Toch is ze de meeste beminnelijke en zachte hond die ik ooit heb gehad. Maar ook de meest zelfverzekerde. Het komt volgens mij niet eens in haar op dat een hond niet naar haar zou kunnen luisteren en dat is naar mijn idee de essentie. Er wordt gewoon niet gevochten, einde discussie. Bezoekende honden worden ook zo op hun plek gezet. Een teefje werd zo op haar rug in een hoekje gepropt en heeft daar enkele uren gelegen. De wetterhoun lag heel ontspannen en keek af en toe, vanaf een meter of 5 afstand. Opvallend is dat de andere honden zich hier totaal niet mee bemoeien. Buiten nemen ze wel degelijk het voortouw, binnen zijn ze behoorlijk gemakzuchtig geworden sinds de wetterhoun erbij is gekomen. Ik laat buiten de wetterhoun vaak vooruit gaan naar andere honden toe omdat ik weet dat er dan geen discussie komt. Niet dat de stabijs dat vroeger wel hadden, maar de wetterhoun regelt de zaken rustiger en ontspannener en daar reageert iedereen beter op.
8 geurts · 11 02 2005 - 12:01
hallo.
Ik heb een probleem en misschien dat jullie met al jullie ervaringen mij kunnen helpen.
Ik heb 4 honden (american bulldogs) en dat geeft de laatste tijd wat problemen.
onze oudste teef van bijna 4 jaar kan op dit moment niet meer samen met onze reu (bijna 2) en één van haar dochters (net 1 jaar). De andere dochter is niet zo’n probleem, hoewel ik nu natuurlijk panisch ben voor gevechten.
met als gevolg dat de moeder in de bench zit. We hebben al gedacht aan sterilisatie van de moeder, maar nu lees ik op websites dat dit óf het probleem kan verhelpen óf het juist erger kan maken.
Nu wil ik, als het gaat, geen van mijn honden weg doen, maar als dit probleem niet opgelost kan worden, wil ik ook niet dat onze oudere teef de hele dag in de bench zit (zo maak je het volgens mij alleen maar erger). Zodra de teef uit de bench is en wij haar bij één van de twee honden laten (of de reu of het dochtertje) kun je er de klok op gelijk zetten dat ze binnen 5 minuten gaan vechten. Echt vechten en niet een beetje snauwen ofzo.
Weten jullie iets? Heeft iemand ervaring met dit soort situaties en hoe is dit opgelost? Mail maar naar helga.geurts@home.nl. In ieder geval al bedankt!
9 Joyce · 13 02 2005 - 20:59
Oei Helga. Het is natuurlijk moeilijk om iets van afstand te zeggen over hoe de situatie is. Amerikaanse bulldogs hebben een hoge pijngrens en een geweldige bijtkracht. Twee dingen die niet handig zijn bij vechtende honden. Nog erger wordt het als het om twee teven gaat, neem daarbij in overweging dat het ook nog een moeder en een dochter is dan heb je een behoorlijk explosieve situatie. Van afstand kan ik je niks anders adviseren dan de honden uit elkaar te houden en er misschien toch rekening mee te moeten houden om een hond te herplaatsen. Ik baseer dit alleen maar op het hele kleine beetje informatie dat je gegeven hebt, dus misschien heb ik het helemaal mis. Ik zou je daarom aanraden een gedragsdeskundige in te schakelen die bij jou thuis kan gaan kijken om te zien of er nog mogelijkheden zijn om alle 4 de honden te houden.
Succes!
10 Ine Soenen · 11 05 2005 - 09:43
Hoi,
ik heb ook met heel veel interesse het verhaal van Marjolein gelezen en de verschillende reacties erop. En uiteraard is het quatch dat je geen twee teven of twee reutjes bij elkaar kan houden of dat je niet met je honden op bezoek kan gaan bij een andere roedel (als je het markeren dan even achterwege laat, want dat kan ook knap lastig zijn…).
Uiteindelijk komt het erop neer dat er 1 stabiele roedelleider moet zijn die de hele groep in het gareel houdt en dat is de baas! Ikzelf heb 10 eigen honden en regelmatig een logé of opvanger in huis. Al m’n eigen honden zijn geadopteerd op volwassen leeftijd (behalve m’n jongste afghaan, die was slechts 6 maand bij adoptie) en hadden wel één of ander mankementje dat voor andere mensen een probleem vormde.
Toch heerst er rust en stabiliteit in de groep en kunnen vreemde honden na het introductieritueel in de groep opgenomen worden. En na maximaal 2 weken is de groep volledig in rust hersteld. Meestal duurt het zelfs niet zo lang, ik bepaal tenslotte wat er gebeurt en wie er de touwtjes in handen houdt.
Respecteren van rangorde en begrip van hondentaal is noodzakelijk als je meerdere honden in huis hebt. En net als Marjolein train ik ook met elk van onze honden (zelfs onze geadopteerde afghaan, die bij adoptie al 12 jaar oud was), en ze slaan geen slecht figuur op het vlak van gehoorzaamheid. Het feit dat 8 van de 10 windhonden zijn, verandert er niets aan: ook een windhond kan leren en plezier scheppen uit de individuele band met zijn baas. En dat hebben ze ook nodig. Je kan een roedel niet aan z’n lot overlaten, ze hebben elk die bijzondere relatie met de baas nodig. Elk van m’n honden is dus gebonden aan mij en respecteren de hiërarchie met mij aan de kop en dan volgt de labrador als ranghoogste (een teefje).
Er zijn zoveel discussies en onwetendheden over rangorde en het houden van meerdere honden, maar in de meeste gevallen kan dit perfect en zonder problemen verlopen. Hoewel dit uiteraard geen pleidooi is om meerdere honden te houden, hoor! Want het vraagt wel tijd. Het is een levenswijze waar mijn man en ik zelf voor gekozen hebben en waar wij ons goed bij voelen.
11 Anya · 29 06 2005 - 00:36
Passend onderwerp voor ons want na het sterven van onze labrador hebben we nu twee voor elkaar vreemde honden bij ons herplaatst. Een gecastereerde Schapendoesreu van 5jaar (nu 5wkn bij ons) en een Mechelse herderteef van 14mnd (nu 5 dgn bij ons). Heftige strijd geeft het tot nu toe. Ongeveer 1X per dag, elke keer bij een nieuwe situatie en niet vaker. Tussendoor zijn ze rustig, wandelen samen braaf langs elkaar. In huis zoeken ze elkaar nog niet op zoals ik dat wel eens vaker zie bij andere, samen in de mand of spelen dat is er nog niet bij. Mijn vraag is dan ook hoelang duurt zoiets en kan het ook zo zijn dat ze nooit maatjes worden? De Schapendoes was toen hij hier alleen was heel onrustig blaffen, janken en rondlopen. Dat is in deze paar dagen nu ze samen zijn stukken minder geworden. Maar het ziet ernaar uit dat de teef de baas gaat worden en dat de Schapendoes moeite heeft bij te geven. Verder laat ik het ze uitvechten en geef ze zo weinig mogelijk aandacht. Wie kan ons uit ervaring geruststellen en tips geven.
Groetjes Anya.
13 cyntia · 16 06 2006 - 11:23
hoi,
ik heb een vraag wij hebben 3 reutjes waarvan er 2 gecastreerd zijn en 1 niet het zijn alle 3 boomers kruising malthezer/shitzu ze zijn een jaar 2 jaar oud allemaal. nu willen we er een teefje bij nemen maar we vragen ons af of dit problemen op gaat leveren onder de drie reutjes nu gaat het prima tussen ze.
groetjes cyntia.
14 Farmiloe Ingrid · 3 08 2006 - 15:36
Hallo,
Met veel intresse heb ik de artikels gelezen van gezinnen met
meerdere honden.
Ikzelf heb 5 Weimaraner teefjes 10j ,7j
(moeder),3j(dochter) en 2(dochters) van net 2
jaar oud.
Thuis hebben wij een
heel gezond correct roedelgedrag. Ieder
kent zijn plaats in de rangorde en er zijn NOOIT problemen, zelfs niet als een andere hond komt logeren voor enkele dagen (zelfde of ander ras, soms reu,soms teef) of gewoon op bezoek komt.
MAAR!!!!! als we gaan wandelen en ze lopen los, zorgt er één(de laagste in rang) voor problemen, t.t.z. loopt naar andere hond ( die ze niet kent)en als de andere volgen,gaat ze in die hond zijn achterste bijten (meer pitsen) en meestal komt haar zus haar helpen, dan is het helemaal om zeep,(de 3 oudere, hoger in rang) doen dat niet.Als ik dan dichtbij ben en vehef mijn stem, is het meestal gedaan.
Op de omheinde losloopzone voor honden( waar ze elke dag komen) en er komt iemand ZONDER hond vertoond zicht hetzelfde probleem als de persoon in kwestie zich bang opsteld, dan gaan ze voor de benen( en als ik bij die persoon ben gebeurd er niets( waarschijnlijk het binnendringen van hun zogenaamde territorium?!)
Natuurlijk zorgt zulk gedrag voor ernstige problemen.
De honden , en de mensen die ze kennen, geen probleem, maar een nieuwe hond moet er aan geleoven, en dat is alles behalve leuk. Daarom doe ik de hond die de aanstoker is een muilkorf aan, als er andere mensen of honden in de buurt zijn die ze niet kent.
Het rare is, iedereen mag ze aaien, ook als ze aan de lijn voor een winkel zitten, ze zal ook niet naar een andere hond uitvallen op straat als ze aan de lijn is . Waar komt dat gedrag vandaan? en zou er iets aan te doen zijn?
Heeft iemand hier ervaring mee, advies,of een oplossing?
groetjes Ingrid
15 Jantine · 13 08 2006 - 12:57
Ik heb even een vraagje… :P
Onze hond heeft pups, en wij wouden graag een pup houden. Is dit verstandig? En er zit een heel leuk reutje tussen, die zouden we het liefst willen houden. Kan dat wel, een reu en een teef samen, gaat de reu dan niet steeds op zijn moeder rijden? en als dat zo is, helpt castreren ?
groetjes Jantine
17 Nance · 3 09 2006 - 17:20
Hoi,
Ik heb een vraagje.Ik heb 2 reuen,1 jack russel(6jaar) en een kruising friese patrijs(15maanden),nog nooit zijn er problemen geweest,en nu opeens lopen ze elkaar steeds aantevallen om ‘t geringste.Alleen t rare is dat als wij niet thuis zijn,dan vechten ze niet,ook niet als ze samen worden uitgelaten,dan spelen ze met elkaar.Het is alleen als iedereen thuis is!Is dit om wie de hoogste plaats wil hebben?Wat kan ik er aan doen?Zou t helpen als ik beide honden laat castereren?
Nance
[Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk]
1 Yvonne Pauwels · 9 12 2004 - 21:36