kynoblog

kynoblog

Trainen met een clicker

Gail Fisher gaat nog eens grondig in op het verschil tussen clickertraining en ‘trainen met een clicker’ in Clicker Training vs Training with a Clicker, dat alweer het tweede deel van een publicatie blijkt te zijn; jammer, deel een gemist dus.

Als eerste noemt ze het grote voordeel dat het gebruik van een marker als de click de mogelijkheid biedt om door manipulatie van het moment en de plaats van belonen de training aanzienlijk te verbeteren en te versnellen. Door bijvoorbeeld na de click voor de juiste positie de beloning iets verder weg aan te bieden moet de hond uit positie komen en kan hij na het krijgen van de beloning het gedrag meteen weer aanbieden. Terwijl de in een positie gelokte hond in die positie zijn beloning krijgt, en er een extra stap nodig is om hem weer uit die positie te krijgen zodat hij de oefening opnieuw kan uitvoeren. In het artikel vind je meer voorbeelden van het nut van loskoppelen van marker en belonen.

Daarnaast is er een nadeel van de ‘lure-reward-with-a-clicker training’ zoals ze het noemt, dat veel mensen onderschatten. Wanneer bij het shapen van gedrag de hond niet snel genoeg zelf iets aanbiedt, gaan veel trainers er toch maar toe over hem te helpen met aanwijzingen en lokken. Wat de hond hiervan leert is te wachten tot hij een aanwijzing krijgt, en níet om zelf gedrag aan te bieden. Ook al gebruikt de trainer hierbij een clicker om het gewenste gedrag te markeren, dit is geen clickertraining.

Een artikel voor de puristen onder ons, gepubliceerd in The Clicker Journal (gratis nummer – jan/feb 2003 – als PDF-bestand te downloaden).

6 oktober 2004

Reageer

naam
http://
bericht

Je emailadres blijft verborgen.

Gebruik Textile voor opmaak:
*vet* wordt vet
_nadruk_ wordt nadruk
"dit is een link":http://www.domein.tld