kynoblog

kynoblog

Watje

Laatst kwam ik terecht op de site van een bedrijf dat politiehonden traint. Nogal trots leken ze op hun zelfontworpen haak om de hond te laten lossen1 “zonder een greintje pijn”.
Op foto’s zie je dat het een houder is van een verfroller – je weet wel, waarmee je zo lekker snel muren en plafonds kunt doen – zonder de rol zelf, en met aan het uiteinde een rond metalen plaatje gelast. Volgens de beschrijving en de foto’s wordt de haak tussen de kaken van de hond geschoven, “even op en neer zodat de lepel het lelletje raakt en de hond laat los”. Dat dit de hond geen pijn doet vind ik moeilijk voor te stellen, op z’n minst moet het toch een onaangename gewaarwording zijn, anders zou het niet ‘werken’…
Voor de zekerheid, en tegen beter weten in, even nagevraagd bij de Dierenbescherming of zoiets niet verboden is. Het antwoord:
“In antwoord op uw e-mail kunnen wij u berichten dat het inderdaad niet verboden is om dit soort haken te gebruiken. Natuurlijk moet dit wel gebeuren met de grootste voorzichtigheid. En door mensen die er mee om kunnen gaan. Verder ziet de haak er niet gevaarlijk uit. en is de scherpe kant afgedekt met een soort van plaatje.”
Het was te verwachten, maar toch valt het me tegen. Ik kan hier niet eens een béétje kritiek in ontdekken. Terwijl het gebruik van dit soort dwangmiddelen bij toepassing van positieve trainingsmethoden toch echt niet meer nodig is! Ik kan in dit ding niets anders zien dan een martelwerktuig. Maar eerlijk gezegd vind ik dat ook al van een gentle walker (die met die enge touwtjes onder de oksels)… Ben ik nou zo’n watje?

1 Heb de link naar de foto maar verwijderd omdat ik eigenlijk helemaal niet naar zo’n site wil linken. Op de foto wordt de haak gedemonstreerd: hond met tennisbal in z’n bek krijgt via de mondhoek dat ding in z’n keel geschoven. Dat iemand niks beters kan verzinnen om een hond te leren een bal los te laten…!

volgende: vorige:

5 april 2004

Reageer

naam
http://
bericht

Je emailadres blijft verborgen.

Gebruik Textile voor opmaak:
*vet* wordt vet
_nadruk_ wordt nadruk
"dit is een link":http://www.domein.tld