kynoblog

kynoblog

HeroRATs "work for peanuts"

Herorat

APOPO heb ik al eerder genoemd1, maar het mag nog wel eens onder de aandacht gebracht worden. Ook is er nu veel meer beeldmateriaal beschikbaar.

APOPO, een NGO opgericht door de Belg Bart Weetjens, clickertraint in het Tanzaniaanse Morogoro Afrikaanse reuzenhamsterratten om landmijnen (in Mozambique) en tuberculose op te sporen.

De ratten komen op het veld wanneer ze een maand of drie oud zijn en een voorbereidende training hebben afgerond (…). Die training begint vijf weken na de geboorte. Het jonge ratje wordt eerst een week lang door een trainer gevoed om aan mensen te wennen. Daarna krijgt hij alleen eten ná het horen van een klikgeluid. Zo leert hij ‘klik’ te associëren met een lekker hapje; wat geprakte banaan of een pinda. Weer later leert hij in een glazen kooi dat het ruiken van explosieve geurstof wordt beloond met een klik, en dus eten. De taken worden elke keer wat complexer. Van een glazen kooi met één geuropening gaat de rat naar een kooi met drie openingen. Wanneer hij erin slaagt de openingen zonder geur links te laten liggen en de opening met explosieven geur aan te geven door met zijn pootje op de grond te krabben, is hij klaar voor de vervolgtraining.2

Op dezelfde manier wordt het opsporen van de tuberculosebacterie in sputummonsters aangeleerd.

Op de website Herorat.org zijn meer video’s te vinden. Je kunt ook een rat adopteren om het werk van APOPO te steunen.

Met het opsporen van landmijnen en tuberculose houdt de inzetbaarheid van de HeroRATs niet op. In zijn TED Talk (Nederlands ondertiteld) van juni 2010 (zie rond de 11 min.) vertelt Bart Weetjens dat ze momenteel naar een systeem aan het kijken zijn om de ratten ook in te kunnen zetten bij reddingsoperaties; met een tuigje waarop een minicamera is gemonteerd (zie foto) kunnen de ratten op plaatsen waar mensen of honden niet kunnen komen naar overlevenden zoeken.

Herorat met camera

  1. a Zie Lama’s, leguanen, ratten
  2. a Bron: Afrikanieuws.nl

3 december 2010

Reageer

naam
http://
bericht

Je emailadres blijft verborgen.

Gebruik Textile voor opmaak:
*vet* wordt vet
_nadruk_ wordt nadruk
"dit is een link":http://www.domein.tld