kynoblog

kynoblog

Rangorderegeltjes

Tot mijn grote plezier vond ik op het retrieverforum een discussie naar aanleiding van het artikel van Barry Eaton op deze site. Wat opvalt is dat de deelnemers aan de discussie, ondanks dat de ideeën voor hen helemaal nieuw zijn, allemaal bereid zijn erover na te denken. Geweldig! Voor degenen die het allemaal maar verwarrend vinden nog een paar puntjes om te overdenken:

Wolven vormen roedels omdat ze alleen of als zootje ongeregeld de volgende zaken nooit voor elkaar zouden krijgen:

Welke van deze redenen is eigenlijk van toepassing op onze huishonden?

In een wolvenroedel is het alleen het alfapaar toegestaan zich voort te planten, en helpen alle ondergeschikte dieren mee bij de verzorging van de jongen.
Loopt er ergens één fokker rond die ooit gedacht heeft dat zijn teefje zich nu wel vreselijk alfa moet voelen, nu ze zich mag voortplanten èn bovendien de menselijke leden van de roedel netjes meehelpen met de verzorging van haar pups?

En nog dit: denk niet meteen dat iemand die vraagtekens zet bij de rangorderegels ook gelijk alle honden een vrije opvoeding wil geven. Het belang van duidelijkheid en regeltjes voor een hond en zijn functioneren in onze samenleving wordt nergens ontkend, maar welke regeltjes dat zijn doet er voor de hond helemaal niet zo veel toe. En wat jou in de ogen van je hond de allerbelangrijkste persoon op de wereld maakt, is dat jíj degene bent die bepaalt wanneer en onder welke voorwaarden hij zijn eten, botten en speeltjes krijgt, en of er met hem gespeeld en gewandeld wordt; met andere woorden: jij bent zijn toegang tot de leuke dingen in het leven! Als je er even over nadenkt kan het toch niet anders dan dat het veel belangrijker is in de ogen van een hond wie de beheerder is van alle zaken die hij zo graag wil hebben, dan wie er het eerst door de deur gaat of wie de eerste hap neemt?
Een goede beheerder staat natuurlijk niet de hele dag alles maar gratis uit te delen; stel dat jij op je werk maar hoeft te zeggen ‘deze maand heb ik een paar honderd euro meer salaris nodig’ en je krijgt het, je zegt dat je nu even geen zin meer in werken hebt en je krijgt twee weken betaald verlof, kortom elke wens wordt ingewilligd zonder dat er een tegenprestatie wordt gevraagd, wie zou jij dan stiekem in je achterhoofd denken dat daar de baas was? Hetzelfde geldt voor je hond. Laat hem dus gewoon werken voor de kost. Als hij om toegang te krijgen tot de dingen die hij graag wil hebben (eten, spelen, aandacht) eerst in ruil iets voor jou moet doen zal er bij hem geen twijfel over bestaan wie het voor het zeggen heeft.

Wat mij betreft mag de term rangorderegels worden afgeschaft omdat het volgens mij niet zozeer met rangorde dan wel met leiderschap te maken heeft, en wordt de gulden leiderschapsregel: voor niets gaat de zon op!

Ter afsluiting een toepasselijk citaat van Stephen C. Rafe, die stelt dat dominantie iets anders is dan leiderschap: “De meeste honden hebben het niet nodig om gedomineerd te worden, maar alle honden hebben er behoefte aan te worden geleid.”

26 maart 2004

Reageer

naam
http://
bericht

Je emailadres blijft verborgen.

Gebruik Textile voor opmaak:
*vet* wordt vet
_nadruk_ wordt nadruk
"dit is een link":http://www.domein.tld