kynoblog

kynoblog

Syringomyelie en de Cavalier

Wie in december de uitzending van Zembla Het einde van de rashond heeft gezien, of al eerder de Engelse documentaire Pedigree Dogs Exposed, weet intussen dat de Cavalier King Charles spaniel een ras is met grote problemen. Door het beperkte aantal fokdieren, en door het belachelijke schoonheidsideaal van een (te) kleine schedel, zijn er inmiddels géén gezonde Cavaliers meer te vinden. Bijna de hele populatie lijdt aan de aandoening syringomyelie, die ernstige neurologische problemen en hevige pijn veroorzaakt. En álle Cavaliers krijgen – als ze oud genoeg worden – een chronische hartafwijking.

Julie Eenstroom heeft een zeer uitgebreide informatieve website gemaakt over deze aandoening: Infotheek chiari-achtige malformatie en syringomyelie bij de hond. Vooral als je een Cavalier hebt (maar de ziekte komt ook bij andere kleine rassen voor) is deze site een aanrader.

Stichting Dier&Recht is inmiddels in gesprek met de Raad van Beheer over hun eis dat gestopt moet worden met het fokken van Cavaliers. Laten we hopen dat daar eindelijk iets uit zal komen.

De Cavalier King Charles spaniel is niet het enige ras met problemen. Voor wie de programma’s nog niet kent, ze zijn allebei online te bekijken:

18 maart 2011

Reageer

naam
http://
bericht

Je emailadres blijft verborgen.

Gebruik Textile voor opmaak:
*vet* wordt vet
_nadruk_ wordt nadruk
"dit is een link":http://www.domein.tld